Slimme tools voor slimme start-ups

Premium Plus helpt de klanten van de start-ups in het Start it @KBC-ecosysteem aan de best mogelijke customer service
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Start it @KBC en Premium Plus slaan de handen in elkaar. Dankzij het partnership krijgen de start-ups en scale-ups van de grootste accelerator van België vlot toegang tot de expertise en toepassingen van Premium Plus die voortbouwen op de oplossingen van Zendesk. 

Dat online platform voor customer service wordt vandaag al door heel wat grote merken wereldwijd gebruikt. Premium Plus helpt de start-ups niet alleen om de tool correct in gebruik te nemen, maar beheert actief de samenwerking met Zendesk en kijkt ook naar bijkomende integraties met onder meer Aircall (virtuele callcenters) en BotXO (chatbots en AI).

Customer service is het nieuwe verkopen

Zo onderscheiden de jonge bedrijven uit het ecosysteem van Start it @KBC zich van meet af aan van de concurrentie op het vlak van dienstverlening aan hun klanten. Dat is broodnodig, want die klanten hebben hoge verwachtingen. En bedrijven doen er goed aan om die van meet af aan in te lossen. Het speelt daarbij echt geen rol of je een gevestigde waarde of net een challenger in de markt bent. 

Toch?


👉🏻  Ben je actief in het Start it @KBC-ecosysteem? Neem contact op met Kurt Pinoy voor meer informatie. 

👉🏻  Heb je een start-up maar ben je niet verbonden aan het Start it @KBC-ecosysteem? Geen zorgen. We gunnen jou evengoed een bliksemstart. Neem contact op met sales via [email protected]. We zetten je graag op weg.