Gartner noemt Zendesk Leader in hun 2020 Magic Quadrant (en dat maakt ons blij)

Goed nieuws voor Zendesk: ze prijken in het Leader Quadrant van Gartners jongste Magic Quadrant voor CRM Customer Engagement Center!
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Goed nieuws voor Zendesk: ze prijken in het Leader Quadrant van Gartners jongste Magic Quadrant voor CRM Customer Engagement Center! Samen met enkele niet onverdiensteljike bedrijfjes zoals – ahum – Salesforce, Oracle en Microsoft, en ruim voor SAP. Faut le faire! Kijk zelf maar als je het niet gelooft:

In het Leader quadrant van Gartner geraken is niet zo eenvoudig als je misschien zou denken. Je moet blijk geven van innovatie en een duidelijke strategie kunnen voorleggen voor de komende jaren. En bovenal moet je kunnen bewijzen dat je die visie en strategie ook kan uitwerken, voor alle types klanten en ondernemingen van alle groottes, waar ook ter wereld. 

Voor Zendesk zit die ‘ability to execute’ voor een groot deel in hun goed uitgebouwd partnernetwerk. Ze gaan niet per se voor tientallen lukraak gekozen partners om zo snel mogelijk zo veel mogelijk klanten te kunnen bedienen. Integendeel: ze leggen de lat erg hoog. Zo is er slechts één Zendesk Master Implementation Partner voor Benelux en Frankrijk, en – komt-ie! – dat zijn wij. 

Zendesk weet dat wij als geen ander hun visie en hun tools kunnen omzetten in werkende oplossingen waar hun – en onze – klanten echt het verschil mee kunnen maken. Met onze vele jaren ervaring en onze vastberadenheid om het onderste uit de tools te halen om het leven van onze klanten te verbeteren tonen wij waar die ‘ability to execute’ deels vandaan komt.

Dus: we heffen het glas op Zendesk, op onze gezamenlijke klanten en toch ook wel op onszelf: we hebben allemaal bijgedragen tot deze eretitel en dit mooie plekje in het kwadrant!


👉🏻  Ben je benieuwd wat een Leader in de CRM Customer Engagement Center-markt en zijn preferred partner voor jou kunnen betekenen? Neem contact op met [email protected].